Εύκολες συνταγές

Συνταγή για βρασίματα φασολιών Αρμενικού στιλ

Συνταγή αρμενικού στιλ μαγειρέματος με φασόλια

Σχετικά με τη συνταγή

Το στιφάδο με φασόλια αρμενικού στιλ είναι ένα χορταστικό και γευστικό πιάτο που προέρχεται από την αρμενική κουζίνα. Αυτή η παραδοσιακή συνταγή παρουσιάζει την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Αρμενίας, γνωστής για τα αρωματικά μπαχαρικά και τα υγιεινά συστατικά της. Το στιφάδο περιλαμβάνει τρυφερά φασόλια μαγειρεμένα σε αλμυρή βάση ντομάτας, εμποτισμένα με ένα μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών που δημιουργούν μια συμφωνία γεύσεων. Είναι μια τέλεια επιλογή comfort food που θα ζεστάνει την ψυχή σας σε μια κρύα μέρα.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Αποξηραμένα λευκά φασόλια
2 φλιτζάνια

Κρεμμύδι
1 μεγάλο

Σελίδες σκόρδο
3

Καρότα
2

Πατάτες
2

Τοματοπολτός
2 κουταλιές της σούπας

Ντομάτες θρυμματισμένες
1 κουτί (14 oz)

Κόκκινη πιπεριά
1

Ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας

Πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού

Κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού

Αλάτι
Για γεύση

Μαύρο πιπέρι
Για γεύση

Φρέσκος μαϊντανός
Για γαρνιτούρα

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για αυτή τη συνταγή αρμενικού στιλ με φασόλια, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:
– Μεγάλη κατσαρόλα
– Σανίδα κοπής και μαχαίρι
– Σουρωτήρι ή σουρωτήρι
– Ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα
– Μεζούρες και κουτάλια
– Μπολ σερβιρίσματος

Προετοιμασία

Βήμα 1: Μουλιάζοντας τα φασόλια

– Ξεπλύνετε τα αποξηραμένα λευκά φασόλια κάτω από κρύο νερό.
– Τοποθετούμε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ και τα σκεπάζουμε με νερό.
– Αφήστε τα φασόλια να μουλιάσουν όλη τη νύχτα ή για τουλάχιστον 8 ώρες. Αυτό θα βοηθήσει να μαλακώσουν και να μειωθεί ο χρόνος μαγειρέματος.

Βήμα 2: Προετοιμασία των λαχανικών

– Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδο, τα καρότα και τις πατάτες.
– Κόψτε την κόκκινη πιπεριά.

Βήμα 3: Μαγειρεύοντας το στιφάδο

– Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
– Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου. Σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα και να μυρίσουν.
– Προσθέστε τα καρότα σε κύβους, τις πατάτες και την κόκκινη πιπεριά. Μαγειρέψτε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
– Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, τις ντομάτες θρυμματισμένες, την πάπρικα, το κύμινο, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλες οι γεύσεις.
– Στραγγίζουμε τα μουλιασμένα λευκά φασόλια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
– Ρίξτε τόσο νερό ώστε να σκεπαστούν τα φασόλια και τα λαχανικά.
– Αφήστε το στιφάδο να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για περίπου 1,5 έως 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και να ενωθούν οι γεύσεις μεταξύ τους.

Βήμα 4: Σερβίρισμα

– Ρίξτε το αρμένικο φασόλι σε μπολ σερβιρίσματος.
– Γαρνίρετε με φρέσκο ​​μαϊντανό για έξτρα έκρηξη φρεσκάδας και ζωηρό χρώμα.
– Σερβίρετε το στιφάδο ζεστό και απολαύστε τις υπέροχες γεύσεις του!

Χρόνος προετοιμασίας

Η προετοιμασία αυτού του αρμενικού στιλ φασολάδας απαιτεί περίπου 20 λεπτά για το μούσκεμα των φασολιών και την προετοιμασία των λαχανικών. Ο χρόνος μαγειρέματος είναι περίπου 1,5 έως 2 ώρες, με αποτέλεσμα ο συνολικός χρόνος προετοιμασίας να είναι περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά. Η υπομονή είναι το κλειδί ενώ σιγοβράζετε το στιφάδο για να επιτρέψετε στις γεύσεις να αναπτυχθούν πλήρως.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegan, αυτή η συνταγή είναι ήδη κατάλληλη ως έχει. Δεν απαιτούνται αντικαταστάσεις συστατικών.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού ή ξύδι βαλσάμικο προς το τέλος του μαγειρέματος.
– Μη διστάσετε να προσαρμόσετε τη συνταγή προσθέτοντας άλλα λαχανικά όπως κολοκυθάκια ή μελιτζάνες.
– Μπορείτε να προσαρμόσετε τα μπαχαρικά σύμφωνα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Προσθέστε περισσότερη πάπρικα για καπνιστή κλωτσιά ή αυξήστε το κύμινο για πιο δυνατή γήινη γεύση.
– Για να εξοικονομήσετε χρόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκά φασόλια σε κονσέρβα αντί για ξερά φασόλια. Απλώς ξεπλύνετε τα καλά πριν τα προσθέσετε στο στιφάδο.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσότητα ανά μερίδα

Θερμίδες
250

Συνολικό Λίπος
8g

Υδατάνθρακες
38 g

Ίνα
10 g

Πρωτεΐνη
10 g

Νάτριο
480 mg

Βιταμίνη C
35% DV

Σίδερο
4,2 mg

Ασβέστιο
90 mg

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όταν σερβίρετε φασόλια αρμενικού στιλ, μπορείτε να βελτιώσετε την παρουσίαση πασπαλίζοντας από πάνω λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό. Αυτό προσθέτει χρώμα και φρεσκάδα στο πιάτο. Επιπλέον, μπορείτε να σερβίρετε το στιφάδο με μια πλευρά από ψωμί κρούστας ή αφράτο ρύζι για να συμπληρώσετε τις γεύσεις και να απολαύσετε τη νόστιμη σάλτσα. Μια κούκλα κρεμώδες γιαούρτι ή μια στύψις χυμό λεμονιού μπορούν επίσης να προστεθούν ως πικάντικο συνοδευτικό.

Για ένα πιο ουσιαστικό γεύμα, μπορείτε να σερβίρετε το στιφάδο μαζί με μια τραγανή πράσινη σαλάτα ή μια δροσερή σαλάτα με αγγούρι και ντομάτα. Η τραγανότητα των σαλατών δίνει μια ωραία αντίθεση με το χορταστικό στιφάδο. Εάν θέλετε, μπορείτε επίσης να προσφέρετε λαχανικά τουρσί ή ελιές για να προσθέσετε ένα αφράτο και αρωματικό στοιχείο στο γεύμα.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να αποθηκεύσετε το αρμένικο φασόλι στιφάδο, μεταφέρετέ το σε αεροστεγές δοχείο μόλις κρυώσει. Το βάζουμε στο ψυγείο, όπου θα μείνει φρέσκο ​​έως και 3-4 μέρες. Όταν το ξαναζεστάνετε, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών για να διατηρήσετε τη συνοχή του στιφάδου και να μην στεγνώσει.

Εναλλακτικά, αν θέλετε να αποθηκεύσετε μερίδες για μελλοντική χρήση, μπορείτε να καταψύξετε το στιφάδο. Το μεταφέρετε σε δοχεία κατάψυξης ή επανασφραγιζόμενες σακούλες, αφήνοντας λίγο χώρο για επέκταση και φυλάξτε το στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες. Ξεπαγώστε το κατεψυγμένο στιφάδο όλη τη νύχτα στο ψυγείο πριν το ξαναζεστάνετε στη σόμπα ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Το στιφάδο με φασόλια αρμενικού στιλ δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και θρεπτικό. Ακολουθούν ορισμένα οφέλη για την υγεία των βασικών συστατικών του:

  1. Λευκά φασόλια: Υψηλά σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βασικά μέταλλα όπως σίδηρος και κάλιο. Προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.

  2. Καρότα: Γεμάτα με βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Τα καρότα είναι καλά για την υγεία των ματιών, το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

  3. Πατάτες: Παρέχουν μια καλή πηγή βιταμινών C και B6, καλίου και διαιτητικών ινών. Συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας, στη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορούν να βοηθήσουν την πέψη.

  4. Ντομάτες: Πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C και περιέχουν άλλες ευεργετικές ενώσεις.

  5. Σκόρδο: Γνωστό για τις δυνατότητές του να μειώνει τη φλεγμονή, να τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και να υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε το αρμενικό φασόλι, μπορείτε επίσης να απολαύσετε αυτές τις παρόμοιες συνταγές:

  1. Τουρκική σούπα με κόκκινες φακές: Μια ανακουφιστική και χορταστική σούπα φτιαγμένη με κόκκινες φακές, λαχανικά και αρωματικά μπαχαρικά.

  2. Greek Gigantes Plaki: Ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με λευκά φασόλια γίγαντες μαγειρεμένα σε σάλτσα με βάση την ντομάτα με μυρωδικά και ελαιόλαδο.

  3. Μαροκινό ρεβίθι: Ένα μυρωδάτο στιφάδο γεμάτο με ρεβίθια, λαχανικά και ζεστά μαροκινά μπαχαρικά όπως κύμινο, κόλιανδρο και κανέλα.

  4. Indian Dal Makhani: Ένα κρεμώδες και πικάντικο πιάτο φακών που παρασκευάζεται με μαύρες φακές, ντομάτες και ένα μείγμα ινδικών μπαχαρικών.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή αντλεί έμπνευση από την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της αρμενικής κουζίνας. Η αρμενική μαγειρική είναι γνωστή για τις ζωηρές γεύσεις της και τη χρήση φρέσκων, υγιεινών υλικών.

Διάσημοι Αρμένιοι μάγειρες όπως οι Silva Kaputikyan και Armenuhi Ghambaryan έχουν συμβάλει σημαντικά στην αρμενική κουζίνα, διατηρώντας διάφορες παραδοσιακές συνταγές και εμπνέοντας τις μελλοντικές γενιές σεφ.

Το στιφάδο με φασόλια αρμενικού στιλ αντικατοπτρίζει το πάθος και τη δημιουργικότητα των αρμενικών γαστρονομικών παραδόσεων, προβάλλοντας τον συνδυασμό μπαχαρικών, λαχανικών και οσπρίων σε μια απολαυστική αρμονία γεύσεων. Είναι μια απόδειξη της αγάπης του πολιτισμού για θρεπτικά και χορταστικά πιάτα που φέρνουν χαρά στο τραπέζι.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Check Also
Close
Back to top button