Εύκολες συνταγές

Συνταγή για σαλάτα φακές με αυγό

Συνταγή για σαλάτα με φακές με αυγά

Σχετικά με τη συνταγή

Αυτή η σαλάτα φακών με αυγό σε σακούλα είναι ένα απολαυστικό και θρεπτικό πιάτο που συνδυάζει τη γήινη υφή των φακών με την κρεμώδη υφή των βρασμένων αυγών. Γεμάτη με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βασικές βιταμίνες, αυτή η σαλάτα δεν είναι μόνο μια υγιεινή επιλογή αλλά και μια γευστική. Ο συνδυασμός τρυφερών φακών, τραγανών λαχανικών και πικάντικου ντρέσινγκ δημιουργεί μια λαχταριστή γευστική εμπειρία που θα σας αφήσει ικανοποιημένους και γεμάτους ενέργεια.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

1 φλιτζάνι
Πράσινες φακές

4
Αυγά

1
Κόκκινη πιπεριά

1
Αγγούρι

1/2
Κόκκινο κρεμμύδι

1/4 φλιτζάνι
Φρέσκος μαϊντανός

2 κουταλιές της σούπας
Ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας
Χυμός λεμονιού

1 κουταλάκι του γλυκού
μουστάρδα Ντιζόν

Αλάτι
για γεύση

Πιπέρι
για γεύση

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτή τη νόστιμη σαλάτα φακών με αυγά, θα βρείτε τα απαραίτητα εργαλεία και συστατικά:

  • Σατέλα
  • Σουρητήρι
  • Μπολ ανάμειξης
  • Χτυπήστε με σύρμα ή πιρούνι
  • Πανίδα κοπής
  • Μαχαίρι
  • Μεζούρες και κουτάλια

Μην ξεχνάτε να έχετε φρέσκα και υψηλής ποιότητας υλικά για να βρείτε την καλύτερη γεύση στη σαλάτα σας. Οι πράσινες φακές πρέπει να ξεπλένονται και να ταξινομούνται για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα πριν τις μαγειρέψετε. Τα λαχανικά πρέπει να πλυθούν καλά και να τεμαχιστούν σε μικρά κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς. Και μην ξεχάσετε να βρείτε τα αυγά στο επιθυμητό επίπεδο μαγειρέματος.

Προετοιμασία

1. Ξεπλύνετε τις πράσινες φακές κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα.
2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές που έχουν ξεπλυθεί και τις σκεπάζουμε με νερό.
3. Βρείτε το νερό σε μέτρια φωτιά, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τις φακές να σιγοβράσουν για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά να διατηρήσουν το σχήμα τους.
4. Μόλις ψηθούν, στραγγίζουμε τις φακές με ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της σαλάτας φακής με αυγό είναι περίπου 30 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που χρειάζεται για να μαγειρέψεις τις φακές, να βρεις τα αυγά και να ψιλοκόψεις τα λαχανικά. Είναι μια γρήγορη και εύκολη συνταγή που μπορεί να παρασκευαστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegans, μπορείτε εύκολα να τροποποιήσετε αυτήν τη συνταγή παραλείποντας τα αυγά και προσαρμόζοντας το ντρέσινγκ. Αντί για αυγά, μπορείτε να προσθέσετε πλούσια συστατικά σε πρωτεΐνες όπως τόφους, ρεβίθια ή ψηλά λαχανικά για να βελτιώσετε τη θρεπτική αξία και τη γεύση της σαλάτας. Επιπλέον, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μουστάρδα της Dijon στο ντύσιμο με μια εναλλακτική λύση φιλική προς τους vegan ή να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό χυμού λεμονιού, ελαιόλαδου και βοτάνων για ένα απολαυστικό βέγκαν ντρέσινγκ.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Φροντίστε να ξεπλύνετε καλά τις φακές πριν τις μαγειρέψετε για να αφαιρέσετε τυχόν ακαθαρσίες.
– Για να πετύχουμε τέλειες ψημένες φακές, τις σιγοβράζουμε απαλά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατήσουν το σχήμα τους. Το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μαλακώσουν οι φακές.
– Για τα αυγά τα βάζουμε σε κατσαρόλα γεμάτη με κρύο νερό και τα αφήνουμε να βρουν. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε ένα απαλό βράσιμο και αφήνουμε τα αυγά να μαγειρευτούν για περίπου 9-12 λεπτά για τα βράστα αυγά της σκληρότητας. Προσαρμόστε το χρόνο μαγειρέματος σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
– Για να ψιλοκόψετε εύκολα τα λαχανικά, ξεκινήστε με μια σταθερή ξύλινη κοπή και ένα κοφτερό μαχαίρι. Αφιερώστε χρόνο και κάντε ακριβείς περικοπές για μια οπτική ελκυστική σαλάτα.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό

Θερμίδες
250 kcal

Πρωτεΐνη
15 g

Παχιά
10 g

Υδατάνθρακες
25 g

Ίνα
8g

Βιταμίνη C
45 mg

Σίδερο
3 mg

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρεις τη σαλάτα φακής με αυγό σε σακούλα, μπορείς να απλώσεις σε ένα κρεβάτι με φρέσκα χόρτα σαλάτας ή να τακτοποιήσεις σε ένα ρηχό μπολ. Ρίξτε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω για μια επιπλέον έκρηξη φρεσκάδας και χρώματος. Σερβίρετε το ντρέσινγκ στο πλάι για να επιτρέψετε σε κάθε άτομο να προσθέσει όσο θέλει.

Όσον αφορά τις πλευρικές εναλλακτικές, αυτή η σαλάτα συνδυάζεται καλά με τραγανό ψωμί ή πατατάκια πίτας. Μπορείτε επίσης να σερβίρετε με μια πλευρά από ψηλά λαχανικά ή μια ελαφριά σούπα για να δημιουργήσετε ένα καλά στρογγυλεμένο και χορταστικό γεύμα. Η ευελιξία αυτής της σαλάτας επιτρέπει να προσαρμόσετε τα πλαϊνά σύμφωνα με το γούστο και τις προτιμήσεις σας.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν σας περισσέψει, μπορείτε να φυλάξετε τη σαλάτα φακής με αυγό σε σακουλάκι σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Θα παραμείνει φρέσκο ​​​​έως και 3-4 ημέρες, διατηρώντας τις γεύσεις και τις υφές του. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η σαλάτα μπορεί να γίνει ελαφρώς πιο απαλή καθώς κάθεται, επομένως είναι καλύτερα να απολαμβάνετε τις πρώτες δύο μέρες. Πριν σερβίρετε τη σαλάτα που έχει απομείνει, ανακατέψτε την απαλά για να ξαναμοιράσετε το ντρέσινγκ και να δείτε ομοιόμορφες γεύσεις.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Η σαλάτα φακής σε σακούλα παρέχει μια σειρά από την υγεία λόγω των θρεπτικών συστατικών της:

  • Οι πράσινες φακές είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών και μετάλλων όπως ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ. Προάγουν την υγεία της καρδιάς, βοηθούν την πέψη και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Τα αυγά είναι γεμάτα πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Β12 και Δ. Υποστηρίζουν την ανάπτυξη των μυών, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη γενική υγεία.
  • Οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και φυτικές. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν την υγεία των ματιών και συμβάλλουν στη λαμπερή επιδερμίδα.
  • Τα αγγούρια είναι ενυδατικά και χαμηλά σε θερμίδες. Παρέχουν ένα αναζωογονητικό τραγανό και είναι ευεργετικά για την ενυδάτωση, την πέψη και τη διαχείριση του βάρους.
  • Τα κόκκινα κρεμμύδια περιέχουν αντιοξειδωτικά και ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς. Προσθέτουν επίσης μια ήπια και πικάντικη γεύση στη σαλάτα.
  • Ο φρέσκος μαϊντανός είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α, C και Κ. Βοηθά την πέψη, υποστηρίζει την υγεία των οστών και προσθέτει μια ζωηρή πινελιά στο πιάτο.

Ενσωματώνοντας τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αυτά στη διατροφή σας μέσω αυτής της νόστιμης σαλάτας, μπορείτε να κάνετε διάφορα πράγματα για την υγεία και να θρέψετε το σώμα σας.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας αρέσει αυτή η σαλάτα φακής με αυγό, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  1. Σαλάτα με κινόα και ψηλά λαχανικά: Αυτή η σαλάτα συνδυάζει την πλούσια σε πρωτεΐνες κινόα με πολύχρωμα ψηλά λαχανικά για ένα χορταστικό και θρεπτικό γεύμα.

  2. Ελληνική ρεβιθοσαλάτα: Μια δροσερή σαλάτα με ρεβίθια, αγγούρια, ντομάτες, τυρί φέτα και μια δροσερή σάλτσα λεμονιού. Είναι ιδανικό για ένα ελαφρύ γεύμα ή ένα συνοδευτικό σε συγκεντρώσεις.

  3. Μεσογειακή σαλάτα κουσκούς: Μια γευστική σαλάτα που συνδυάζει αφράτο κουσκούς με φρέσκα λαχανικά, ελιές και ένα πικάντικο dressing εμπνευσμένο από μεσογειακές γεύσεις.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή για σαλάτα φακής με αυγή είναι εμπνευσμένη από τη μαγειρική τεχνογνωσία διάσημων σεφ όπως ο Yotam Ottolenghi και ο Jamie Oliver. Η έμφαση που δίνουν στη χρήση φρέσκων, εποχιακών υλικών και στη δημιουργία ζωντανών γευστικών συνδυασμών έχει επηρεάσει τη δημιουργία αυτής της απολαυστικής σαλάτας. Αντλώντας έμπνευση από τις καινοτόμες προσεγγίσεις τους στη χορτοφαγική και τη μαγειρική με βάση τα φυτά, αυτή η συνταγή συνδυάζει την απλότητα των φακών και τον πλούτο των αυγών με αρμονικό τρόπο.

Σηκώστε λοιπόν τα μανίκια σας, φορέστε το καπέλο του σεφ και ετοιμαστείτε να δημιουργήσετε ένα αριστούργημα στην κουζίνα σας με αυτή τη συνταγή για σαλάτα φακής με αυγά. Είναι ένα απλό αλλά εντυπωσιακό πιάτο που θα εντυπωσιάσει τους γευστικούς σας κάλους και θα αναδείξει τις μαγειρικές σας δεξιότητες. Απολαύστε την υγιεινή καλοσύνη και απολαύστε τις υπέροχες γεύσεις με κάθε μπουκιά! 🥗🥚😋

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Check Also
Close
Back to top button