Εύκολες συνταγές

Συνταγή για κοτόπουλο βασκικού στιλ

Συνταγή για κοτόπουλο βασκικού στιλ

Σχετικά με τη συνταγή

Ετοιμαστείτε να δελεάσετε τη γεύση σας με αυτή τη λαχταριστή συνταγή κοτόπουλου βασκικού στιλ! Εμπνευσμένο από τη ζωντανή κουζίνα της περιοχής των Βάσκων στην Ισπανία, αυτό το πιάτο συνδυάζει τρυφερό κοτόπουλο με μια πλούσια και γευστική σάλτσα ντομάτας. Η χρήση παραδοσιακών συστατικών όπως πιπεριές, κρεμμύδια και σκόρδο προσθέτει βάθος στο πιάτο, ενώ μια πινελιά πάπρικας και κόκκινου κρασιού ανεβάζει τις γεύσεις σε νέα ύψη. Αυτή η συνταγή επιτυγχάνει την τέλεια ισορροπία μεταξύ ανακουφιστικού και εξωτικού, καθιστώντας την απολαυστική επιλογή για κάθε περίσταση. Είτε μαγειρεύετε για ένα ιδιαίτερο δείπνο είτε απλά λαχταράτε ένα νόστιμο σπιτικό γεύμα, αυτό το κοτόπουλο βασκικού είναι βέβαιο ότι θα σας αφήσει ικανοποιημένους και θα επιστρέψει για περισσότερα.

Συστατικά

<πίνακας>

Κύρια Συστατικά
Υλικά σάλτσας
Γαρνίρισμα

4 μπούτια κοτόπουλου με κόκαλα, με το δέρμα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Αλάτι και πιπέρι, για γεύση
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες
Σφήνες λεμονιού

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα
1 κονσέρβα (14 ουγγιές) ντομάτες σε κύβους

½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί

1 φύλλο δάφνης

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτό το απολαυστικό κοτόπουλο βασκικού στιλ, θα βρείτε τα απαραίτητα εργαλεία και συστατικά:

  • Πανίδα κοπής
  • Μαχαίρι του σεφ
  • Μεγάλο τηγάνι ή τηγάνι
  • Μλαβίδες ή σπάτουλα για το χτύπημα του κοτόπουλου
  • Μεζούρες και φλιτζάνια
  • Ανοιχτήρι κονσερβών
  • Πιατέλα σερβιρίσματος
  • Φέτες λεμονιού και μαϊντανός για γαρνίρισμα

Προετοιμασία

Βήμα 1:

Ξεκινήστε καρυκεύοντας τα μπούτια κοτόπουλου με αλάτι και πιπέρι και στις δύο πλευρές.

Βήμα 2:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Η φωτογραφία τα μπούτια του κοτόπουλου με την πλευρά του φλοιού προς τα κάτω στο τηγάνι και μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά μέχρι η πέτσα να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Γυρίστε το κοτόπουλο και μαγειρέψτε για άλλα 3 λεπτά από την άλλη πλευρά. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη σε ένα πιάτο.

Βήμα 3:

Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά σε φέτες. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.

Βήμα 4:

Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και την πάπρικα στο τηγάνι. Μαγειρέψτε για ένα επιπλέον λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς για να απελευθερωθούν τα αρωματικά αρώματα.

Βήμα 5:

Ρίξτε τις ντομάτες σε κύβους και το κόκκινο κρασί. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλες οι γεύσεις. Προσθέστε το φύλλο δάφνης στο τηγάνι.

Βήμα 6:

Επιστρέφετε τα μπούτια κοτόπουλου στο τηγάνι, φωλιάζοντάς τα στη σάλτσα. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε το να σιγοβράσει για 25-30 λεπτά μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει το κοτόπουλο.

Βήμα 7:

Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο, αφαιρέστε το φύλλο δάφνης από το τηγάνι. Γαρνίρουμε με φρέσκοκομμένο μαϊντανό.

Βήμα 8:

Σερβίρετε το κοτόπουλο βασκικού τύπου σε πιατέλα με φέτες λεμονιού στο πλάι. Αυτό το πιάτο συνδυάζεται τέλεια με ψωμί κρούστα ή ρύζι στον ατμό.

Χρόνος προετοιμασίας

Η προετοιμασία αυτής της απολαυστικής συνταγής κοτόπουλου βασικού στιλ θα διαρκέσει περίπου 10 λεπτά, ενώ ο χρόνος μαγειρέματος είναι περίπου 45 λεπτά. Συνολικά, μπορείτε να περιμένετε να έχετε αυτό το νόστιμο πιάτο έτοιμο για σερβίρισμα σε περίπου 55 λεπτά.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

Για να κάνετε αυτό το κοτόπουλο βασκικού στιλ ακόμα πιο γευστικό, μπορείτε να μαρινάρετε τα μπούτια κοτόπουλου με αλάτι, πιπέρι και πάπρικα για 30 λεπτά πριν τα μαγειρεύετε. Αυτό το βήμα επιτρέπει στο καρύκευμα να διεισδύσει στο κρέας, με αποτέλεσμα ένα πιο νόστιμο τελικό πιάτο. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας μπούτια κοτόπουλου με κόκαλα, με δέρμα, προσθέτει έξτρα πλούτο και ζουμερό στο πιάτο. Ωστόσο, αν προτιμάτε μηρούς κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα, μπορείτε σίγουρα να κάνετε αυτήν την αντικατάσταση.

Όταν ροδίζετε το κοτόπουλο, φροντίστε να ζεσταίνετε καλά το τηγάνι πριν προσθέσετε το κοτόπουλο. Αυτό θα κάνει ένα τραγανό και χρυσαφένιο δέρμα. Να είστε υπομονετικοί και να αντισταθείτε στον πειρασμό να γυρίσετε το κοτόπουλο πολύ νωρίς. Αφήστε το να ψηθεί ανενόχλητο για λίγα λεπτά πριν το αναποδογυρίσετε.

Το κλειδί για να πετύχετε μια γευστική σάλτσα είναι να σοτάρετε σωστά τα κρεμμύδια, τις κόκκινες πιπεριές, το σκόρδο και την πάπρικα. Το μαγείρεμά τους μαζί απελευθερώνει τις φυσικές τους γεύσεις και δημιουργεί μια νόστιμη βάση για τη σάλτσα. Ανακατεύετε συχνά για να μην καεί και να κατανέμονται ομοιόμορφα οι γεύσεις.

Το ψήσιμο του κοτόπουλου στη σάλτσα επιτρέπει σε όλα τα υλικά να ενωθούν και να εμποτιστεί το κοτόπουλο με απίστευτη γεύση. Φροντίστε να καλύψετε τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας για να διατηρήσετε την υγρασία και να δημιουργήσετε ένα τρυφερό αποτέλεσμα.

Για μια τελευταία πινελιά, γαρνίρετε το κοτόπουλο βασκικού τύπου με φρεσκοκομμένο μαϊντανό. Αυτό προσθέτει χρώμα και φρεσκάδα στο πιάτο. Στύψτε λίγο χυμό λεμονιού από το κοτόπουλο λίγο πριν το σερβίρετε για να λαμβάνετε τις γεύσεις και να βελτιώσετε τη συνολική εμπειρία.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθεί η διατροφική κατανομή ανά μερίδα αυτής της συνταγής κοτόπουλου βασκικού στιλ:

  • Θερμίδες: 350
  • Λιπαρά: 20 g
  • Υδατάνθρακες: 12 g
  • Πρωτεΐνη: 32 g
  • Νάτριο: 500 mg
  • Ίνες: 3 g

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με συγκεκριμένα συστατικά και μεγέθη μερίδων.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε αυτό το υπέροχο κοτόπουλο βασκικού στιλ, μεταφέρετε το σε μια όμορφη πιατέλα ή σε ατομικά πιάτα. Γαρνίρουμε με φρέσκα κλωνάρια μαϊντανού και τοποθετούμε στις πλάτες φέτες λεμονιού για να στύψουμε πάνω από το κοτόπουλο. Τα ζωηρά χρώματα του πιάτου θα είναι οπτικά ελκυστικά, καθιστώντας το ένα εντυπωσιακό κεντρικό κομμάτι για το τραπέζι σας.

Αυτό το πιάτο με κοτόπουλο συνδυάζεται υπέροχα με διάφορες εναλλακτικές που συμπληρώνουν τις γεύσεις του. Ακολουθούν μερικές προτάσεις:

  • Ψωμί κρούστας: Σερβίρετε ζεστές φέτες ψωμιού με κρούστα στο πλάι για να χρησιμοποιήσετε τη γευστική σάλτσα ντομάτας.
  • Ρύζι στον ατμό: Το κοτόπουλο βασκικού στιλ είναι νόστιμο με κουτάλι πάνω από ένα κρεβάτι με αφράτο λευκό ή καστανό ρύζι. Το ρύζι περιέχει τη σάλτσα και προσθέτει μια χορταστική υφή σε κάθε μπουκιά.
  • Ψητές πατάτες: Για μια πιο χορταστική επιλογή, ψήστε μερικές πατάτες μέχρι να γίνουν τραγανές εξωτερικά και να μαλακώσουν εσωτερικά. Κάνουν μια απολαυστική συνοδεία στο κοτόπουλο.
  • Ψητά λαχανικά: Τα ελαφρώς απανθρακωμένα και καρυκευμένα ψηλά λαχανικά, όπως τα κολοκυθάκια, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές, προσφέρουν μια εναλλακτική εναλλακτική του φρέσκου και υγιεινού συνοδευτικού.

Διαλέξτε όποια πλευρά σας αρέσει και συμπληρώνει το συνολικό σας πρόγραμμα γευμάτων. Μην ξεχάσετε να ρίξετε στον εαυτό σας ποτήρι κόκκινο κρασί ή ανθρακούχο νερό με μια φέτα λεμόνι για να πάρετε μαζί με αυτό το νόστιμο κοτόπουλο βασκικού στιλ.

Συνθήκες αποθήκευσης

Εάν έχετε υπολείμματα από αυτό το κοτόπουλο βασκικού στιλ, αποθηκεύστε το σωστά για να διατηρήσετε τη γεύση και την ποιότητά τους. Μόλις κρυώσει, μεταφέρετε το κοτόπουλο και τη σάλτσα σε ένα δοχείο αεροστεγών και το βάζετε στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα. Μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για έως και τρεις ημέρες.

Για να ζεσταθούν ξανά, ζεστάνετε απαλά το κοτόπουλο και τη σάλτσα σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να ζεσταθούν. Εναλλακτικά, μπορείτε να ξαναζεστάσετε μεμονωμένες μερίδες στο φούρνο μικροκυμάτων χρησιμοποιώντας μικρές ριπές, ανακατεύοντας ενδιάμεσα.

Λάβετε υπόψη ότι η υφή του κοτόπουλου μπορεί να αλλάξει ελαφρώς κατά την αναθέρμανση, αλλά οι γεύσεις θα εξακολουθούν να είναι νόστιμες.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Η συνταγή για κοτόπουλο βασκικού τύπου προσφέρει μια σειρά από χάρη στα βασικά συστατικά της:

  • Μηροί κοτόπουλου: Είναι μια πηγή πρωτεΐνης, για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των καλών μυών. Οι μηροί κοτόπουλου παρέχουν επίσης σημαντικά συστατικά όπως σίδηρο και ψευδάργυρο.
  • Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.
  • Κόκκινες πιπεριές: Αυτά τα ζωντανά λαχανικά είναι γεμάτα με βιταμίνη C, η οποία υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και δρα ως αντιοξειδωτικό στο σώμα.
  • Σκόρδο: Το σκόρδο έχει συσχετιστεί με πολλά για την υγεία, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
  • Ντομάτες: Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C, καλίου και λυκοπενίου, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό γνωστό για τις πιθανές αντικαρκινικές του πληροφορίες.
  • Ελαιόλαδο: Αυτό το υγιεινό για την καρδιά του λαδιού είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Εν σωματώνοντας αυτά τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας μέσω αυτής της συνταγής κοτόπουλου στιλ, μπορείτε να πάρετε ένα γευστικό γεύμα απολαμβάνοντας τα τρόφιμα για την υγεία που προσφέρουν.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας αρέσει αυτή η συνταγή κοτόπουλου βασκικού στιλ, μπορεί να σας αρέσουν και αυτά τα παρόμοια πιάτα:

  • Ισπανική παέγια κοτόπουλου

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Check Also
Close
Back to top button